Περίοδοι με αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και συγκέντρωση όπως για παράδειγμα οι πανελλήνιες εξετάσεις ή ακόμη και οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας, απαιτούν την τόνωση της μνήμης και της αντοχής του οργανισμού. Η ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι μεγάλη σε μια απαιτητική περίοδο πνευματικής εργασίας. Τα συμπληρώματα διατροφής, συνδυαστικά με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, προσφέροντας ώθηση και μυαλό «ξυράφι».

Τα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν τη μνήμη

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β κρατούν τα σκήπτρα στην ενδυνάμωση της μνήμης. «Βασίλισσα» της μνήμης αναδεικνύεται η βιταμίνη Β12, βασική για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την ενέργεια και την αντοχή του οργανισμού.

Από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής για την τόνωση της μνήμης είναι επίσης τα Ω3 λιπαρά οξέα. Το ιχθυέλαιο και τα Ω3 λιπαρά έχουν αγχολυτική δράση αλλά και ενισχυτική δράση στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωσή τους με καλές σχολικές επιδόσεις και αύξηση της νοητικής λειτουργίας.

Ο σίδηρος αλλά και ο ψευδάργυρος έχουν επίσης συνδεθεί με τις καλύτερες αποδόσεις σε ότι έχει να κάνει με μνημονικό και πνευματική εργασία. Η έλλειψή τους οδηγεί σε αδυναμία συγκέντρωσης και αίσθημα κόπωσης.

Ιδιαίτερη αναγνώριση λαμβάνει τα τελευταία χρόνια και το συνένζυμο Q10. Με πλούσια αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, μεταξύ άλλων δρα βοηθητικά στην ενίσχυση της μνήμης αλλά και της άμυνας του οργανισμού.

Και φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση άμυνας και αντοχής που παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έχει ανάγκη σε κοπιαστικές και εξαιρετικά απαιτητικές περιόδους.

Οι επιλογές του Pharmacy Care:

1. Power Health Epresat

Πολυβιταμινούχο και τονωτικό σιρόπι που συνδυάζει όλες τις βιταμίνες, εκχυλίσματα φυτών και φυσικούς χυμούς φρούτων, ιδιαίτερα ευεργετικό για μαθητές και φοιτητές. Βοηθά τη μνήμα και την συγκέντρωση, χαρίζει δύναμη και ενέργεια.

2. Superfoods MemoAct Plus

To SUPERFOODS® MEMOACTPLUS είναι κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες ώριμων ηλικιών και για άτομα με έντονες πνευματικές ανάγκες. Περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό από Πράσινο Τσάι, Κακάο, Ελευθερόκοκκο (Siberian Ginseng), Συνένζυμο Q10, Φυσικό Β-complex, Ψευδάργυρο που συμβάλλουν στην φυσιολογική νοητική επίδοση, στην φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

3.Health Aid Brainvit

Το BRAIN VIT της Health Aid περιέχει επιλεγμένες βιταμίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και βότανα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ομαλής ροής του αίματος στον εγκέφαλο, προωθώντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Τρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και τους νευρώνες, παίζει ρόλο κλειδί στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθάει στην έκκριση Σεροτονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για τη καλή μας διάθεση.

4. Lamberts Ginkgo

Εξαιρετικά υψηλής ισχύος – σε δόση της μιας ταμπλέτας ημερησίως Το Ginkgo Biloba, (ορισμένες φορές αναφέρεται και ως ginkgo) αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο από εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική. Το Ginkgo Biloba διαθέτει πολλούς μηχανισμούς δράσης, οι γνωστότερες των οποίων είναι η ιδιότητά του να διατηρεί την περιφερική κυκλοφορία του αίματος στα άκρα (χέρια και πόδια) και η συμβολή του στην διατήρηση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

5. LANES MEMORY

Η πολυβιταμίνη Memory αποτελεί ένα εξειδικευμένο προϊόν το οποίο περιέχει Gingko Biloba & Panax Ginseng με θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης αλλά και στη σωματική τόνωση και πνευματική διαύγεια. Περιέχει ακόμα βιταμίνες Β, C, σίδηρο, ασβέστιο & μαγνήσιο που συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, τη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία & τη νευροδιαβίβαση, ενώ ο σίδηρος, o ψευδάργυρος & το παντοθενικό οξύ βοηθούν παράλληλα τη νοητική επίδοση. Το Gingko Biloba έχει εκτενώς μελετηθεί με πολλές κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό τόσο σε άτομα μεγαλύτερης όσο και νεαρής ηλικίας για την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης.