Αναρωτιέσαι αν πρέπει να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών στη διάρκεια της νηστείας;

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα έχει ανάγκη από μία συγκεκριμένη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων για την επιβίωσή του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να παίρνεις συνέχεια βιταμίνες κάθε ημέρα ή ότι αν δεν πάρεις τις πολυβιταμίνες σου ένα πρωί θα εμφανίσεις αμέσως κάποια έλλειψη βιταμινών.

Το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί σε μικρές ποσότητες στρες και στέρησης θρεπτικών στοιχείων και να γίνει μετά ακόμα πιο δυνατό. Η έλλειψη μερικών βιταμινών μάλιστα για μικρή χρονική περίοδο μπορεί να βελτιώσει και την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, αρκεί να ακολουθείται από επαρκή διατροφή. Για παράδειγμα, αν έχεις μία ελαφριά ανεπάρκεια σε κάποια βιταμίνη, όπως η Κ2 ή η Β12, τότε το σώμα σου θα τις απορροφήσει πιο αποτελεσματικά, επειδή θα τις έχει στερηθεί.

Γενικά, χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων μόνο αν έχεις πράγματι κάποια ανεπάρκεια σε κάποια βιταμίνη. Περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά δεν σημαίνει και καλύτερα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδάργυρου.

Προτού, λοιπόν, σκεφτείς να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών, καλύτερα να κάνεις κάποια ειδική εξέταση αίματος, ώστε να σιγουρευτείς για την ανεπάρκεια που έχεις.

Ουσιαστικά, τα περισσότερα μεταλλικά στοιχεία αποθηκεύονται στο σώμα στα οστά, στους λιπώδεις ιστούς και σε άλλα σημεία αποθήκευσης. Αν όμως τρως όλη την ώρα αρκετά γεύματα μέσα στην ημέρα, τότε αποτρέπεις το σώμα σου από το να τα χρησιμοποιήσει. Το σώμα θέλει να αποθηκεύει όση περισσότερη ενέργεια backup μπορεί και για αυτό, μια άφθονη παροχή θρεπτικών συστατικών μειώνει πραγματικά την ικανότητά του να αξιοποιήσει τα μεταλλικά στοιχεία που αποθηκεύονται στο σώμα.

Όταν νηστεύεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το σώμα διασπά και απομακρύνει όλα τα νεκρά κύτταρα που υπάρχουν ήδη μέσα του. Όταν νηστεύεις για περισσότερες από 48 ώρες, ενεργοποιείς την «αυτοφαγία»(έναν μηχανισμό του οργανισμού με τον οποίο γίνεται εκκαθάριση των παλιών και γερασμένων κυττάρων) και άλλες μεταβολικές οδούς που μπορούν να απελευθερώσουν τα μικροθρεπτικά συστατικά από τις αποθήκες του και να τα χρησιμοποιήσει. Αυτό δημιουργεί ενέργεια και σου προσφέρει τα περισσότερα από τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι για την άμεση επιβίωση.

Ενώ λοιπόν νηστεύεις, δεν θα πρέπει να αγχώνεσαι μήπως αποκτήσεις κάποια ανεπάρκεια βιταμινών, αφού το σώμα σου προωθεί από μόνο του την κινητοποίηση των ήδη υπαρχουσών αποθηκών θρεπτικών στοιχείων. Παρ’ όλα αυτά, αν νιώθεις πως το σώμα σου δεν έχει την ενέργεια που θες, αν έχεις δύσκολη και πολυάσχολη καθημερινότητα, μην παρατήσεις τη νηστεία αλλά ενίσχυσέ την με το κατάλληλο συμπλήρωμα βιταμινών. Βρες αυτό που χρειάζεσαι εδώ.