Η πιο συχνή αιτία της ευαισθησίας στα ούλα είναι η ουλίτιδα, αλλά, το ελλιπές βούρτσισμα, το κάπνισμα, οι ορμονικές αλλαγές και άλλοι παράγοντες παίζουν συχνά ρόλο.

Η ουλίτιδα αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις των ούλων, με δεύτερη να έρχεται η περιοδοντίτιδα. Στην ουλίτιδα, συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια και στο σημείο που τα δόντια ενώνονται με τα ούλα, με αποτέλεσμα τα βακτήρια της πλάκας να προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, που γίνονται κόκκινα και μπορεί να αιμορραγούν όταν τα βουρτσίζεις. Και ενώ η ουλίτιδα δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό, είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσεις έγκαιρα για να αποφύγεις περαιτέρω εξέλιξή της.

Πώς θα αντιμετωπίσεις την ουλίτιδα;
Μπορείς εύκολα να σταματήσεις την ουλίτιδα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα για να έχεις υγιή ούλα και στόμα:
- Να βουρτσίζεις απαλά τα δόντια και τα ούλα σου.
Μην βάζεις πολλή δύναμη όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου για να μην προκαλέσεις ζημιά στους ιστούς γύρω από τα δόντια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων. Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείς μία οδοντόβουρτσα με μαλακές, νάιλον τρίχες για να αποφεύγεις περαιτέρω φθορά των ούλων.
- Να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα.
Το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα κομμάτια της τροφής που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια και προκαλούν πλάκα και πέτρα.  
- Να χρησιμοποιείς τακτικά στοματικό διάλυμα.
Όταν ξεπλένεις το στόμα σου βοηθάς να απομακρυνθούν τα κομμάτια της τροφής που συγκεντρώνονται γύρω από τα δόντια, όπως και οι υδατάνθρακες που προκαλούν πλάκα. Για αυτό, είναι σημαντικό μετά από κάθε γεύμα ή σνακ να ξεπλένεις το στόμα σου με ένα ειδικό στοματικό διάλυμα που βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηρίων πλάκας και στη μείωση της ουλίτιδας.
- Να χρησιμοποιείς μία οδοντόκρεμα που στοχεύει στην πλάκα και την ουλίτιδα.
Υπάρχουν οδοντόκρεμες που μπορούν να φτάσουν και να εξουδετερώσουν την πλάκα που υπάρχει γύρω από τα ούλα και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των ούλων, προτού ξεκινήσουν.
- Μην αγχώνεσαι.
Υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό σου, ειδικά της ορμόνης κορτιζόλης, που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και ευαισθησία των ούλων. Για αυτό χαλάρωσε!