Αυτήν την περίοδο έχουμε κλειστεί μόνιμα μέσα στα σπίτια μας κι αυτή δεν είναι μία κατάσταση που πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Όπως είναι τα πράγματα, θα χρειαστεί να περάσει ακόμα αρκετός καιρός μέχρι να μπορούμε να βγαίνουμε άφοβα και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Προς το παρόν, αυτό που κάνουμε είναι να βρίσκουμε τρόπους για να περάσει όσο πιο ευχάριστα γίνεται η ώρα μας στο σπίτι.

Δεδομένου ότι είμαστε συνεχώς μέσα, όμως, κι ότι υπάρχει και μία πανδημία σε έξαρση, η καθαριότητα και η απολύμανση κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο μολύνσεων είτε από τον ίδιο τον κορονοϊό είτε κι από άλλες ασθένειες που ενδεχομένως καιροφυλαχτούν.

Ένα κατάλληλο κι αποτελεσματικό πρόγραμμα με το τι ακριβώς θα κάνουμε σε αυτόν τον τομέα είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να μένουμε ήσυχοι.

  • Όταν ξυπνάς το πρωί, άνοιξε τα παράθυρα του σπιτιού για να αεριστούν οι χώροι, να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να ανανεωθεί ο αέρας στο σπίτι.

  • Άλλαζε συχνότερα τα σκεπάσματα και τα υφασμάτινα καλύμματα, όχι μόνο του κρεβατιού, αλλά και του καναπέ, της πολυθρόνας κι οποιουδήποτε άλλου επίπλου χρησιμοποιείς.

  • Απολύμανε καθημερινά την επιφάνεια του γραφείου σου, που είναι τη δεδομένη περίοδο ένα έπιπλο που χρησιμοποιείς για πολλές ώρες.

  • Πέρνα την τουαλέτα σου με αντισηπτικό. Πρόκειται για έναν χώρο που εκ των πραγμάτων θα μαζέψει πολλούς μικροοργανισμούς, οπότε ο ενδελεχής καθαρισμός της είναι αναγκαίος, ειδικά τώρα που βρίσκεσαι διαρκώς στο σπίτι.

  • Καθάρισε τις περσίδες των παραθύρων. Μπορεί οι περσίδες να αποτελούν ένα εξαιρετικό ντεκόρ για το σπίτι, ωστόσο μαζεύουν σκόνη και μικροοργανισμούς και συνήθως δεν καθαρίζονται συχνά ή και ποτέ. Γι’ αυτό βάλε τον καθαρισμό τους στο πρόγραμμα μαζί με το σφουγγάρισμα για να μην το ξεχνάς.

  • Έχε την παπουτσοθήκη δίπλα στην εξώπορτα ώστε να τοποθετείς τα παπούτσια σου εκεί με το που μπαίνεις στο σπίτι και να μη ρισκάρεις τη διασπορά των μικροβίων σε όλους τους χώρους. Πριν τα ακουμπήσεις εκεί, απολύμανε τον πάτο τους.