Υπάρχει καλύτερη απόδραση από την πόλη και την καθημερινότητα από την κατασκήνωση;
Ο καθαρός αέρας, η επαφή με τη φύση και οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο μόνο ευεργετικά μπορούν να λειτουργήσουν τόσο στην περίπτωση των μικρών κατασκηνωτών αλλά και των ενηλίκων.

Όπως σε όλα τα ζητήματα όμως, η σωστή οργάνωση κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων και την αποφυγή δυσάρεστων.
Φτιάχνουμε μια λίστα με όλα τα αναγκαία που καλό είναι να υπάρχουν στο σακίδιο κάθε σωστού κατασκηνωτή.
Ρουχισμός: Σε αντίθεση με τις βαλίτσες του αεροδρομίου που μπορεί κάποιος να τις σύρει με ροδάκια, ο σάκος του κατασκηνωτή είναι σημαντικό να είναι όσο πιο ελαφρύς γίνεται. Καλό λοιπόν είναι τα ρούχα που θα επιλεγούν να είναι ελαφριά και φυσικά άνετα και βολικά. Παπούτσια πεζοπορίας και σαγιονάρες για την παραλία, μαγιό, μακρύ παντελόνι από ελαφρύ ύφασμα και μπλούζες κοντομάνικες αλλά και μακρυμάνικη από ύφασμα που αναπνέει, γυαλιά ηλίου, καπέλο κρίνονται απαραίτητα, όπως επίσης και ένα λεπτό αδιάβροχο διότι πάντα υπάρχει και η πιθανότητα καλοκαιρινής μπόρας.
Απαραίτητα εργαλεία – αξεσουάρ: Παγούρι, φακός, πυξίδα, χάρτης και ένα μικρό πολυεργαλείο ή μαχαιράκι τσέπης είναι πάντα χρήσιμα στην εξοχή.
Προϊόντα περιποίησης/υγιεινής: Εκτός από οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα, το βαλιτσάκι του κατασκηνωτή γεμίζει με αντηλιακά προϊόντα προστασίας με υψηλό δείκτη SPF άνω του 30, σαμπουάν, σαπούνι και σφουγγάρι, χτένα ή βούρτσα αλλά και αντιφθειρική λοσιόν για παν ενδεχόμενο.
Το φαρμακείο του κατασκηνωτή: Αντισταμινικά, παυσίπονα, αλοιφές για τσιμπήματα και προϊόντα προστασίας από έντομα είναι από τα βασικά, όπως επίσης και συγκεκριμένα φάρμακα αν ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή για κάποιο λόγο ή υπάρχει κάποια ευαισθησία όπως πχ αλλεργία, άσθμα κτλ. Η επαφή με τη φύση συνεπάγεται και επαφή με έντομα και ερπετά. Αντικουνουπικά προϊόντα και απωθητικά εντόμων, όπως επίσης και αλοιφές για τσιμπήματα μπαίνουν από τα πρώτα μέσα στο σάκο κάθε κατασκηνωτή.
Για τον ύπνο: Υπνόσακος ή κουβερτούλα, μαξιλαροθήκη και ένα μικρό μαξιλάρι θα εξασφαλίσουν άνετο ύπνο και ατομική υγιεινή.
Για τη διασκέδαση: Βιβλία, επιτραπέζιο σε μέγεθος ταξιδιού ή και ρακέτες είναι πάντα χρήσιμα για να περνάει ευχάριστα ο ελεύθερος χρόνος στη φύση.