Η αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνει μία ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου αντιδρά υπερβολικά σε κάτι στο περιβάλλον που συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα στους περισσότερους ανθρώπους.

Την άνοιξη, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας γίνονται πιο έντονα καθώς κυκλοφορεί στον αέρα η γύρη από τα δέντρα, το γρασίδι και τα λουλούδια.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνουν:

• Καταρροή
• Κνησμό στα μάτια, το στόμα ή το δέρμα
• Φτάρνισμα
• Μπουκωμένη μύτη
• Κόπωση (συχνά αναφέρεται λόγω της κακής ποιότητας ύπνου, ως αποτέλεσμα της ρινικής απόφραξης)

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι οι εξής:

• Εξωτερικά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη από λουλούδια, δέντρα και ζιζάνια.
• Εσωτερικά αλλεργιογόνα, όπως τα μαλλιά κατοικίδιων ζώων, τα ακάρεα σκόνης και η μούχλα.
• Κοινά ερεθιστικά, όπως ο καπνός των τσιγάρων, τα αρώματα και το καυσαέριο.

Πώς θα την διαχειριστείς και θα την αντιμετωπίσεις;

Μπορείς να αποφύγεις τα αλλεργιογόνα που σε επηρεάζουν κάνοντας αλλαγές στο σπίτι αλλά και την συμπεριφορά σου.

- Φρόντισε να κρατάς κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού σου την άνοιξη και να χρησιμοποιείς καλύτερα το κλιματιστικό στο σπίτι και το αυτοκίνητό σου.

- Φόρεσε γυαλιά όταν βγαίνεις έξω για να κρατήσεις την γύρη μακριά από τα μάτια σου.

- Να πλένεις συχνά τα καλύμματα των καναπέδων και του κρεβατιού του σπιτιού σου, για να περιορίσεις την έκθεση στα ακάρεα της σκόνης. Καλό θα ήταν, αν μένεις σε κάποια περιοχή που έχει πολλή υγρασία, να αγοράσεις έναν αφυγραντήρα, ώστε να προλάβεις την δημιουργία της μούχλας. Να θυμάσαι: Αν σου μυρίζει το σπίτι ή κάποια ντουλάπα σαν μούχλα, τότε κάπου έχει εμφανιστεί και δεν την έχεις δει.

- Να πλένεις τα χέρια σου καλά όταν πιάνεις κάποιο ζωάκι και να προτιμάς να χτενίζεις τον σκύλο σου έξω ή σε κάποιον καλά αεριζόμενο χώρο.  

Ωστόσο, αν νιώθεις ότι η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει τόσο τη ζωή σου που δεν μπορείς να κάνεις απλές, καθημερινές εργασίες, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον αλλεργιολόγο για να σε βοηθήσει να βρεις κάποια ανακούφιση.

Αν ψάχνεις άμεση φυσική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, δοκίμασε ένα συμπλήρωμα για τη ρινίτιδα που θα σε κάνει να δεις την άνοιξη με άλλο μάτι.