Η απώλεια κιλών δεν είναι πάντα επίπονη διαδικασία, αρκεί να γίνει σωστά και με πρόγραμμα. Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε και η εμφάνιση στις παραλίες να μην αποτελεί κίνητρο για αδυνάτισμα, τα Χριστούγεννα όμως δεν αργούν. Μάθε πώς θα διώξεις τα περιττά κιλά χωρίς κόπο με μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν ουσιαστικά.

10 συμβουλές για απώλεια βάρους

1.Απόφυγε τη ζάχαρη και τις λιπαρές τροφές

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου και να χάσεις το περιττό λίπος. Ελάττωσε την πρόσληψη ζάχαρης στο ελάχιστο και πες όχι σε αναψυκτικά και άλλα ποτά με κρυμμένες θερμίδες, που μπλοκάρουν την προσπάθειά σου.

2. Ενεργοποίησε το μεταβολισμό σου

Η βασική αρχή για την απώλεια κιλών είναι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Οι τεχνικές είναι απλές. Μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα ενεργοποιούν τις καύσεις και βοηθούν στην απώλεια κιλών. Απαραίτητη βέβαια είναι και η γυμναστική που αυξάνει τις καύσεις και ταυτόχρονα συντελεί στην τόνωση του μυϊκού ιστού και σε βοηθά να μη χαλαρώσεις.

3.Κράτα τον οργανισμό σου ενυδατωμένο

Βασική αρχή στην απώλεια κιλών είναι η πόση νερού και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Το νερό είναι κατασταλτικό της όρεξης, είναι απαραίτητο για την καύση του λίπους και ταυτόχρονα βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.

4. Προτίμησε άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές


Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και με χαμηλά λιπαρά θα καλύψουν την πείνα σου αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού. Αυγά, γαλακτοκομικά και πουλερικά είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης. Αν ακολουθείς χορτοφαγική δίαιτα, το φακόρυζο, η κινόα και οι ξηροί καρποί είναι καλές επιλογές.

5.Έλεγξε τις μερίδες σου

Μείωσε τις μερίδες σου χρησιμοποιώντας το πιάτο του φρούτου ως κύριο για να ξεγελαστεί το μάτι. Το πιάτο θα είναι γεμάτο και το πιο σημαντικό δε θα φας περισσότερο από λαιμαργία. Βασικός κανόνας επίσης για απώλεια κιλών θέλει τους υδατάνθρακες να καταλαμβάνουν μόλις το 1/3 της συνολικής ποσότητας φαγητού.

6.Αντιμετώπισε τη δυσκοιλιότητα

Προβλήματα δυσκοιλιότητας συχνά επηρεάζουν την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και προ βιοτικών βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου και τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

7.Απόφυγε το αλκοόλ

Εκτός από τις κρυφές θερμίδες που περιέχουν τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά, η κατανάλωσή τους οδηγεί σε αφυδάτωση του οργανισμού.

8.Καταπολέμησε το στρες

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, το άγχος είναι από τις βασικές αιτίες πρόσληψης κιλών και δυσκολίας απώλειας βάρους. Προσπάθησε να το ελέγξεις με τεχνικές χαλάρωσης και χαλαρωτικά ροφήματα.

9.Ακολούθησε τις αρχές του mindful eating

Φάε μόνο αν πεινάς πραγματικά και μην πέφτεις με βουλιμία στο φαγητό. Φάε αργά, μάσα σωστά την τροφή και πάνω από όλα μην φτάνεις τον εαυτό σου στα όρια της πείνας. Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, τα μικρά και τακτικά γεύματα είναι το κλειδί στην απώλεια κιλών.

10.Δώσε στον οργανισμό σου τη βοήθεια που χρειάζεται

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να ενισχύσεις την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μέσω της πρόσληψης τροφών που έχουν την ιδιότητα να τον «ξυπνούν», όπως για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά. Το πράσινο τσάι για παράδειγμα έχει αποδεδειγμένα αδυνατιστική δράση.