Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες προκειμένου να έχουν ένα χαμόγελο λευκό και λαμπερό. Είναι όμως πράγματι καλύτερες από τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες; Οι οδοντίατροι λένε «ναι» και τις συνιστούν ως το καλύτερο μέσο για να καθαρίσεις τα δόντια σου, και να απομακρύνεις την πλάκα όσο το δυνατόν περισσότερο.
 
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες λοιπόν έχουν κάποια οφέλη τα οποία ενδεχομένως να αγνοούσες.
 
#1. Καθαρίζουν τα δόντια σου πλήρως
 
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κερδίζουν με τα μάτια κλειστά τις χειροκίνητες βούρτσες όταν πρόκειται για την ικανότητα καθαρισμού. Οι τρίχες που σφύζουν από την ηλεκτρική δόνηση αφαιρούν την πλάκα καλύτερα και ταχύτερα. Τα πιο εξελιγμένα σχέδια τους είναι επίσης σε θέση να βρεθούν σε περιοχές που είναι δύσκολο να καθαριστούν όπως οι «πλάτες» των γομφίων και η γραμμή των ούλων, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των κοιλοτήτων και της ουλίτιδας.
 
#2. Σε αποτρέπουν από τα να τα βουρτσίσεις πολύ δυνατά
 
Είναι ειρωνικό - προσπαθείς τόσο σκληρά για να έχεις τα δόντια σου όμορφα και καθαρά, που καταλήγεις να τα βουρτσίζεις όσο πιο δυνατά μπορείς. Τις περισσότερες φορές, αυτό σημαίνει ότι τραυματίζεις τα ούλα σου, προκαλώντας ίσως ακόμη και κάποια υποχώρηση των ούλων. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βουρτσίζεις πολύ σκληρά μαζί της, γιατί ουσιαστικά δεν κάνεις εσύ το βούρτσισμα. Με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, κρατάς απλά τη βούρτσα και αφήνεις τις κινούμενες τρίχες της να δουλέψουν.
 
#3. Έχουν χρονόμετρο για να τα βουρτσίζεις όσο ακριβώς χρειάζεται
 
Γνώριζες ότι πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σας τουλάχιστον 2 λεπτά τη φορά, περνώντας τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα σε δόντι; Ίσως να νομίζεις πως τα βουρτσίζεις αρκετά, όμως αν χρονομετρήσεις τον εαυτό σου θα εκπλαγείς με το πόσο λίγο είναι το χρονικό διάστημα που σπαταλάς. Ένα λοιπόν από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά τους, είναι πως περισσότερες έχουν χρονόμετρο που χτυπά μόλις έχουν ολοκληρωθεί τα δύο λεπτά. Τέλειο έτσι;