Έχουμε συνδέσει το πρόβλημα της ακμής με την εφηβεία. Δεν είναι όμως αποκλειστικότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας. Η ακμή ταλαιπωρεί άτομα κάθε ηλικίας ενώ συχνές είναι οι υποτροπές και η έξαρση ακόμη και μετά τα 30 ή τα 40 έτη. Βασικός κανόνας στην αντιμετώπισή της είναι η πρόληψη και η σωστή φροντίδα και αγωγή. Πώς μπορείς να ελέγξεις τη λιπαρότητα και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της ακμής; Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να ελέγξεις το πρόβλημα πριν να είναι αργά.

Τι προϊόντα να επιλέξεις;

Λιπαρές κρέμες και προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα ακμής. Φρόντισε να επιλέγεις προϊόντα βασισμένα στις ανάγκες της επιδερμίδας σου και ειδικά σχεδιασμένα για το πρόβλημα της ακμής. Η περιποίηση και η φροντίδα του ακναιϊκού δέρματος καλό θα είναι να γίνεται με προϊόντα που ρυθμίζουν τη λιπαρότητα και δεν επιδεινώνουν το πρόβλημα ακμής.

Πώς γίνεται ο σωστός καθαρισμός;

Ο καλός καθαρισμός της επιδερμίδας με προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση της ακμής επιβάλλεται. Ωστόσο, δώσε προσοχή στο στέγνωμα του δέρματος που οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Η συχνή απολέπιση και τα καθαριστικά προσώπου που προσφέρουν βαθύ καθαρισμό μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη λιπαρότητα. Η λύση για τον έλεγχο της λιπαρότητας κρύβεται μεν στον καθημερινό καθαρισμό αλλά με προϊόντα εξειδικευμένα.

Τι σχέση έχει το στρες με την ακμή;

Υπάρχει συσχετισμός της ακμής και του άγχους. Όπως έχει αποδειχτεί το στρες οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος. Δεν είναι τυχαίο που σε περιόδους έντονου άγχους μπορεί να παρατηρηθεί έξαρση ακμής. Προσπάθησε να αποβάλεις το άγχος με τεχνικές χαλάρωσης. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και ροφήματα χαλαρωτικών βοτάνων είναι κάποιες από τις επιλογές σου.

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει;

Θα έχεις ακούσει πως οι λιπαρές τροφές, το γρήγορο φαγητό και τα τηγανητά επιδεινώνουν την ακμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα κατεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη είναι φλεγμονώδεις τροφές και οδηγούν στην υπερπαραγωγή σμήγματος. Αντίθετα, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία διατηρούν την υγεία της επιδερμίδας και βοηθούν στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας. Ιδιαίτερα ευεργετικός για τη αντιμετώπιση της ακμής είναι ο ψευδάργυρος αλλά και τα Ωμέγα 3 λιπαρά.

Ποιές συνήθειες σε γεμίζουν σπυράκια;

Οι ειδικοί συστήνουν να μην πειράζουμε τα σπυράκια, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα όπως επίσης και να είναι καθαρές οι πετσέτες που χρησιμοποιούνται για το σκούπισμα του προσώπου. Το ίδιο ισχύει και με όλα τα υφάσματα με τα οποία το πρόσωπο θα έρθει σε άμεση επαφή όπως για παράδειγμα η μαξιλαροθήκη. Η επιμόλυνση της περιοχής και η μεταφορά μικροβίων και βακτηρίων θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Πώς θα προλάβεις τις ουλές και τα σημάδια;

Η ακμή που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αν δεν ελεγχθεί μπορεί να εξελιχθεί σε βαθιά κυστική, να αφήσει ουλές και σημάδια. Ο σωστός καθαρισμός και η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων σε μεγάλο βαθμό προλαμβάνουν, ωστόσο, αν το πρόβλημα επιμένει ο δερματολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος να συστήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.