Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία, την ενέργεια και τη διάθεση. Η έλλειψή του, εκτός από την ταλαιπωρία που επιφέρει, έχει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα αλλά και την υγεία.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι μια μόνο οδός. Πριν κάποιος καταφύγει στα υπνωτικά, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα αγαθά της φύσης σε συνδυασμό με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, δίνουν τη λύση.

Παρακάτω ακολουθούν 7 φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι καταπολέμησης της αϋπνίας.
  • Φυσική άσκηση «φάρμακο» για την αϋπνία: Σύμφωνα με μελέτες, άτομα που εντάσσουν στο πρόγραμμά τους 1 ώρα άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα έχουν πιο ξεκούραστο ύπνο σε σχέση με όσους δεν ασκούνται.

  • Ήλιος ο ευεργετικός: Οι ευεργετικές ιδιότητες του ηλίου δε σταματούν μόνο στο μπρονζέ χρώμα της επιδερμίδας. Μεταξύ άλλων το φως της ημέρας λειτουργεί ως ρυθμιστής του βιολογικού ρολογιού. Ορμόνες όπως η μελατονίνη που μειώνονται με την έκθεση στο ηλιακό φως, αποδεδειγμένα λειτουργούν διορθωτικά στη βιοαπορρύθμιση. Δεν είναι τυχαίο που άτομα που ταξιδεύουν σε μακρινούς προορισμούς προμηθεύονται σπρέι ή χάπια μελατονίνης για την αντιμετώπιση του jet lag.

  • Έλεγχος του στρες: Το στρες είναι από τις πρώτες αιτίες αϋπνίας. Η γυμναστική, η γιόγκα, ο διαλογισμός, αιθέρια έλαια ή άλλες τεχνικές βοηθούν στον έλεγχο του άγχους και τη χαλάρωση.

  • Προσοχή στις τροφές: Οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώνουμε μπορούν να δράσουν θετικά ή αρνητικά. Τυρί, αμύγδαλα, σολομός, κεράσια, γαλακτοκομικά, μπανάνες και άλλα τρόφιμα βοηθούν στη χαλάρωση και στην επίτευξη ποιοτικότερου ύπνου ενώ αντίθετα καφές, αλκοόλ και πικάντικα φαγητά μπορούν να επιτείνουν προβλήματα αϋπνίας.

  • Διατροφική έλλειψη και τόνωση του οργανισμού: Σε αρκετές περιπτώσεις τα προβλήματα αϋπνίας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την καλή υγεία του οργανισμού. Η έλλειψη βιταμινών συμπλέγματος Β ή μαγνησίου για παράδειγμα μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ύπνου. Η ισορροπημένη διατροφή ή η λήψη διατροφικών

  • Αλλαγή ρουτίνας: Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης που αποδεδειγμένα λειτουργούν ευεργετικά. Ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο με χαλαρωτικό αφρόλουτρο, σωστή θερμοκρασία δωματίου, χαμηλός φωτισμός και αποφυγή έντονων ήχων και ηλεκτρονικών συσκευών όπως για παράδειγμα το κινητό και το tablet βοηθούν σημαντικά.

  • Βότανα τα χαλαρωτικά: Βότανα όπως το χαμομήλι, η βαλεριάνα, το μελισσόχορτο και άλλα αποδεδειγμένα βοηθούν σε προβλήματα αϋπνίας. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα από τα φυτικά σκευάσματα περιέχουν συνδυασμό βοτάνων από τα παραπάνω.

Plus: Μπορείς να δοκιμάσεις ένα συμπλήρωμα διατροφής με φυσικά συστατικά που θα βάλει τον ύπνο σου σε τάξη.