Οι καλοκαιρινές διακοπές ή ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός συμπίπτει με την ημερομηνία περιόδου; Μια μικρή αλλαγή στον κύκλο έρχεται να ανατρέψει τα σχέδια; Υπάρχει ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος καθυστέρησης της; Τι ισχύει και πώς μπορείς να πετύχεις αναβολή της έμμηνου ρύσης;
Πώς μπορείς να καθυστερήσεις την περίοδο;

Ο μόνος ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να καθυστερήσει η περίοδος είναι η φαρμακευτική οδός. Μέσω αγωγής μπορεί να επιτευχθεί καθυστέρηση σε γυναίκες με σταθερό ή ακόμη και ασταθή κύκλο. Οι βασικές επιλογές είναι δύο και έχουν να κάνουν με την διατήρηση των επιπέδων της προγεστερόνης. Κατά τη διάρκεια του κύκλου η αιμορραγία ξεκινάει με την πτώση των επιπέδων της ορμόνης οπότε παρεμβαίνοντας, αναστέλλουμε τη φυσιολογική μείωση της και «ξεγελάμε» τον οργανισμό. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
1. Καθυστέρηση περιόδου με αντισυλληπτικά χάπια
Τα κοινά αντισυλληπτικά χάπια είναι ο πιο διαδεδομένος και ασφαλής τρόπος για να πετύχεις την καθυστέρηση της περιόδου αλλά και τον προγραμματισμό του κύκλου σου. Μέσω ορμονών, με δράση όμοια με αυτή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, αποτρέπεται ο ερχομός της περιόδου για όσο διάστημα λαμβάνεις τα αντισυλληπτικά.
Η λήψη τους πρέπει να γίνει από νωρίς, την πρώτη ημέρα της περιόδου, έτσι ώστε να προγραμματίσεις την αναβολή της περιόδου επεμβαίνοντας στην ωορρηξία. Υπό κανονικές συνθήκες, αν ο στόχος σου ήταν η ρύθμιση του κύκλου ή απλά η αντισύλληψη, η λήψη των χαπιών θα συνεχιζόταν για 21 ημέρες, όσα δηλαδή είναι τα χάπια κάθε κουτιού αντισυλληπτικών και μετά θα υπήρχε διάλειμμα 7 ημερών. Στην περίπτωση όμως που απλά θέλεις να καθυστερήσεις την περίοδό σου, τότε θα συνεχίσεις το δεύτερο κουτί αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς διάλειμμα. Μόλις τα σταματήσεις θα εμφανιστεί η περίοδός σου.

2. Καθυστέρηση περιόδου με χάπια προγεστερόνης
Ένας άλλος αρκετά διαδεδομένος τρόπος για να καθυστερήσεις την περίοδο είναι τα χάπια προγεστερόνης. Μέσω της λήψης φαρμακευτικών σκευασμάτων πετυχαίνουμε αναστολή της μείωσης των επιπέδων προγεστερόνης και αποτροπή του ερχομού της περιόδου μέχρι την επιθυμητή ημερομηνία.
Η μέθοδος είναι από τις πιο εύκολες δεδομένου πως η χορήγηση του χαπιού μπορεί να ξεκινήσει μόλις μερικές ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου σου. Μετά τη διακοπή της χορήγησης του σκευάσματος, που δε μπορεί βέβαια να ξεπερνάει τις 10 ημέρες, εντός ημερών θα ξεκινήσει κανονικά η έμμηνος ρύση.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως πριν από κάθε αγωγή επιβάλλεται να συμβουλευτείς γυναικολόγο.