Έχεις ακούσει για το βρεφικό μασάζ; Είναι από τα καλύτερα δώρα φροντίδας και περιποίησης που μπορείς να προσφέρεις στο μωρό σου. Δεν είναι μόνο το ότι τα μωρά το λατρεύουν αλλά και τα οφέλη που αποκομίζουν. Από τους κολικούς, μέχρι τον πόνο στην εμφάνιση των πρώτων δοντιών, το μασάζ ανακουφίζει ενώ παράλληλα το χαλαρώνει και βοηθά την ανάπτυξη του δεσμού μητέρας - βρέφους. Ωστόσο, υπάρχουν βασικά σημεία που καλό είναι να προσέξεις, με πρώτο και βασικό τα προϊόντα που θα επιλέξεις.

Ποια προϊόντα περιποίησης να επιλέξω για βρεφικό μασάζ;

Το λάδι ή άλλα προϊόντα μασάζ δεν είναι απαραίτητα αλλά σίγουρα θα κάνουν το μασάζ ευχάριστο καθώς τα χέρια θα γλιστρούν με μεγαλύτερη ευκολία στο σώμα του μωρού. Οι επιλογές προϊόντων που έχεις είναι σίγουρα πολλές, ωστόσο, δεν είναι όλες ενδεδειγμένες. Χρησιμοποίησε προϊόντα φαρμακείου, ελεγμένα για χρήση σε βρέφη χωρίς άρωμα και βρώσιμα.

4 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις:

1.       Προϊόντα χωρίς άρωμα: Μπορεί το άρωμα να χαλαρώνει τις αισθήσεις των ενηλίκων, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στην περίπτωση των βρεφών. Προϊόντα με άρωμα μπορούν να οδηγήσουν σε ερεθισμούς και ευερεθιστότητα.

2.       Φυτικά έλαια βρώσιμα: Προτίμησε άοσμα προϊόντα αλλά και ακίνδυνα σε περίπτωση κατάποσης, όπως για παράδειγμα φυτικά έλαια. Συχνά τα μωρά βάζουν τα χέρια στο στόμα, οπότε καλό είναι να λάβεις τα μέτρα σου και να εξασφαλίσεις πως δε θα υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Λάδια με βάση φυτικά έλαια όπως της καρύδας, το βερίκοκο, το αβοκάντο είναι ιδανικά. 

3.       Προσοχή στις αλλεργίες: Η επιδερμίδα του μωρού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και τρυφερή. Καλό είναι η επιλογή προϊόντων να γίνεται πάντα με γνώμονα τυχόν αλλεργίες. Ενημερώσου αναφορικά με τα συστατικά κάθε προϊόντος και προτίμησε τα υποαλλεργικά, ειδικά αν έχεις διαπιστώσει ευαισθησία και ερεθισμό του δέρματος.

4.       Πες ναι στην ενυδάτωση: Προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ενυδατικά στοιχεία είναι προτιμότερα βοηθώντας στην καταπολέμηση των ερεθισμών και της ξηρότητας του δέρματος που συχνά εμφανίζουν τα βρέφη.

Πώς θα κάνεις το μασάζ μέρος της καθημερινής ρουτίνας

Βάλε στο πρόγραμμα το μασάζ σε καθημερινή βάση, σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όπως για παράδειγμα μετά το μπάνιο και πρόσφερε στο αγγελούδι σου την απόλαυση ενός άκρως χαλαρωτικού μασάζ ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

·         Δημιούργησε το ιδανικό περιβάλλον: Επίλεξε ένα χώρο του σπιτιού με σωστή θερμοκρασία ώστε να νιώθει άνετα χωρίς να κρυώνει ή να ζεσταίνεται, από τη στιγμή που θα είναι γυμνό. Το κρεβάτι, ή ακόμη και το τραπέζι όπου θα στρώσεις ένα στρώμα αφρολέξ και μια πετσέτα μπορούν άνετα να μετατραπούν σε κρεβάτι μασάζ. Ακόμη και αν επιλέξεις το κρεβάτι, φρόντισε να στρώσεις καθαρή πετσέτα ώστε να αποφύγεις την επαφή με ακάρεα που μαζεύονται στο στρώμα.
·         Βάλε χαλαρωτική μουσική:  Η μουσική πάντα χαλαρώνει! Εναλλακτικά μπορείς να σιγοτραγουδάς ή να μιλάς στο μωρό κατά τη διάρκεια του μασάζ.

·         Ακολούθησε τα σήματα που σου δίνει: Αν κάποια κίνηση διαπιστώνεις ότι φέρνει εκνευρισμό στο μωρό, απόφυγέ τη. Όπως θα διαπιστώσεις τα μωρά σε καθοδηγούν δείχνοντας τι τους αρέσει και τι όχι.

·         Προσοχή στην πίεση: Ξεκίνα με απαλές κινήσεις και χωρίς να βάζεις πίεση. Θυμήσου πως η επιδερμίδα του μωρού είναι εξαιρετικά απαλή και ευαίσθητη και το ίδιο οφείλει να είναι και το άγγιγμά σου.