Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Στο pH της, αν και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, βρίσκονται καλά βακτήρια που δρουν ενάντια στις μολύνσεις και βοηθούν στο να διατηρείται η περιοχή υγιής και καθαρή.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα σημείο του σώματος που μπορεί και καθαρίζεται μόνο του, δε χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα, πέρα από μερικές απλές και καθημερινές συνήθειες. Οι πλύσεις με ένα σαπούνι με ουδέτερο pH κι η αύξηση της πρόσληψης προβιοτικών βοηθούν σημαντικά στην αποτροπή των μολύνσεων. Ειδικά κατά τις ημέρες της περιόδου, ο καθαρισμός κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος, αφού τότε ευνοείται περισσότερο η ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών λόγω των ευνοϊκών για αυτούς συνθηκών (βλ. υγρασία). Το σαπούνισμα με οποιοδήποτε άλλο, μη ειδικό προϊόν μπορεί, όχι απλά να διαταράξει τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά και να οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου για βακτηριακή κολπίτιδα.

Για την καλή υγεία της ευαίσθητης περιοχής πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και κατά τη σεξουαλική επαφή. Η χρήση προφυλακτικών θα αποτρέψει τη μετάδοση τόσο μικροβίων όσο και σεξουαλικών νοσημάτων.

5 tips για να διατηρήσεις την καλή υγεία της ευαίσθητης περιοχής:

1. Χρησιμοποίησε ειδικό σαπούνι καθαρισμού.


2. Επίλεξε υγρά μαντηλάκια καθαρισμού που να μη διαταράσσουν το pH της.

3. Χρησιμοποίησε ξυραφάκια μίας χρήσης.

4. Πάρε συμπλήρωμα προβιοτικών.

5. Χρησιμοποίησε προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική επαφή.