Το βούρτσισμα των δοντιών μετά τα γεύματα, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την καλή στοματική υγιεινή και φροντίδα, τόσο για παιδιά όσο και ενήλικες. Το δίλημμα που συχνά βέβαια αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει ως προς τη χρήση της οδοντόβουρτσας και την αποτελεσματικότητά της. Χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα; Ποια είναι η καλύτερη; Και οι δύο επιλογές έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα με τη δεύτερη να υπερτερεί σε κάποιο βαθμό στην αποτελεσματικότητα και την ευκολία.

5+1 λόγοι υπεροχής της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας
1. Κάνει τη δουλειά μόνη της: Η κύρια διαφορά τους έγκειται στο ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα κάνει τη δουλειά μόνη της! Με δόνηση ή περιστροφή, βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

2. Εύκολη στη χρήση από παιδιά και ηλικιωμένους: Είναι πανεύκολη στη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από ηλικιωμένους καθώς δε χρειάζεται ιδιαίτερη κίνηση ή δεξιοτεχνία. Ειδικά, στη περίπτωση των παιδιών, το βούρτσισμα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πιο συναρπαστικό καθώς τους φαίνεται παιχνίδι.

3. Καλύτερα αποτελέσματα κατά της πλάκας και ουλίτιδας: Μελέτες έχουν δείξει ότι σε γενικές γραμμές η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αφαιρεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την πλάκα και προλαμβάνει την ουλίτιδα σε σχέση με τις κοινές χειροκίνητες. Οι περιστρεφόμενες δε είναι αυτές που δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ευκολία στην προσέγγιση ακόμη και των πιο δύσκολων σημείων.

4. Καθαρίζει καλύτερα γύρω από τα σημεία: Ακόμη και στην περίπτωση ορθοδοντικής θεραπείας, αν δηλαδή κάποιος φοράει τα λεγόμενα «σιδεράκια», η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα διευκολύνει το βούρτσισμα, διατηρώντας την καλή στοματική υγεία. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην περίπτωση εμφυτευμάτων ή θηκών στα δόντια. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα καθαρίζει καλύτερα γύρω από τα σημεία χάρη στον εργονομικό της σχεδιασμό.

5. Δεν βλάπτει τα ούλα και το σμάλτο: Η πίεση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι ρυθμισμένη σε βαθμό που να μη βλάπτει τα ούλα ή το σμάλτο των δοντιών, σε αντίθεση με την κλασική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα όπου η πίεση και η τεχνική εξαρτάται από το χρήστη. Υπάρχουν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με αισθητήρα πίεσης ή και χρονόμετρο, κάτι που είναι εξαιρετικά βοηθητικό έτσι ώστε κάθε βούρτσισμα να αφαιρεί όλα τα υπολείμματα τροφών, τα βακτήρια που δημιουργούν την πλάκα και την ουλίτιδα χωρίς να δημιουργούνται ερεθισμοί και τραυματισμοί των ούλων.

6. Προστασία του περιβάλλοντος: Στις περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αλλάζει μόνο η κεφαλή κάτι που τις καθιστά περισσότερο «οικολογικές» σε σχέση με τις κοινές η αλλαγή των οποίων γίνεται σε τακτά διαστήματα, τουλάχιστον ανά εξάμηνο.