Η βιταμίνη D είναι μία βιταμίνη στην οποία παρουσιάζουν έλλειψη πολλοί άνθρωποι. Δημιουργείται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να «σε βλέπει ο ήλιος» για να έχεις καλά επίπεδα βιταμίνης D.
Πρόκειται για μία βιταμίνη πολύ σημαντική για την υγεία του σώματος, καθώς δίνει εντολή στα κύτταρα του εντέρου να απορροφούν το ασβέστιο και τον φώσφορο - δύο μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ισχυρών και υγιεινών οστών.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις, όπως:
• Οστεοπόρωση
• Καρκίνος
• Κατάθλιψη
• Μυϊκή αδυναμία

Και δυστυχώς είναι λίγες οι τροφές που περιέχουν σημαντικά επίπεδα βιταμίνης D, όπως ο ξιφίας, ο σολομός, οι κονσέρβες τόνου, το συκώτι βοοειδών, οι κρόκοι αυγών και οι σαρδέλες.
Για αυτό και είναι σημαντικό να προσπαθείς να αποκτήσεις την βιταμίνη D από τον ήλιο, ειδικά αφού τόσες λίγες είναι οι τροφές που την περιέχουν. Θα πρέπει, επίσης, να έχεις στο νου ότι οι ακτίνες UVB δεν μπορούν να διαπεράσουν τα παράθυρα, οπότε, όσοι εργάζονται δίπλα σε ένα ηλιόλουστο αλλά κλειστό με τζάμι παράθυρο, μπορεί και πάλι να παρουσιάσουν κάποια έλλειψη βιταμίνης D.
Το μεσημέρι είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να κάνεις μία βόλτα στον ήλιο και να αποκτήσεις το μεγαλύτερο επίπεδο βιταμίνης D, καθώς ο ήλιος τότε βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεσαι λιγότερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι, αλλά τότε είναι που το σώμα σου μπορεί να δημιουργήσει την βιταμίνη D με πιο αποδοτικούς ρυθμούς.
Και θα πρέπει να αφήνεις ακάλυπτο στον ήλιο περίπου το ένα τρίτο του δέρματός σου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Δηλαδή, όταν φοράς ένα μπλουζάκι και ένα σορτσάκι σε μία βόλτα στον ήλιο για 10- 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, αυτό είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανοιχτό δέρμα.
Φυσικά, επειδή ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα και άλλα πολλά, μπορείς να βγαίνεις έξω για τα πρώτα δέκα λεπτά της βόλτας σου χωρίς αντηλιακό και να το βάζεις αργότερα, ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματός σου στον ήλιο. Επίσης, μπορείς να φοράς καπέλο και γυαλιά για να προστατεύεις στο πρόσωπο και τα μάτια σου, αφού το κεφάλι είναι ένα μικρό κομμάτι του σώματος και μπορεί να προσφέρει μία μικρή μόνο ποσότητα βιταμίνης D.