Ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα; Ποια είναι προτιμότερη και πιο αποτελεσματική; Είτε κλασική, είτε με μπαταριά και δύο τύποι οδοντόβουρτσας συμβάλουν στη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής απομακρύνοντας την πλάκα και αντιμετωπίζοντας την ουλίτιδα. Ας εξετάσουμε τα οφέλη τους για να μπορέσουμε να καταλήξουμε με ασφάλεια σε συμπέρασμα.

Χειροκίνητη οδοντόβουρτσα: η κλασική επιλογή

Παρά την εμφάνιση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, ο προκάτοχός της συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη επιλογή για μεγάλη μερίδα πληθυσμού.

Στα οφέλη της συγκαταλέγονται το προσιτό τους κόστος που επιτρέπει τη συχνή αλλαγή, η μεγάλη γκάμα επιλογών και η εύκολη μεταφορά της.

Πιο συγκεκριμένα:
  • Η κλασική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα κοστίζει αρκετά λιγότερο ενώ μπορεί να βρεθεί με ευκολία παντού στην αγορά.
  • Μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία στα ταξίδια αλλά και στη καθημερινότητα μέσα στην τσάντα και να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.
  • Πλέον στην αγορά υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία επιλογών τόσο αναφορικά με τον εργονομικό σχεδιασμό της οδοντόβουρτσας αλλά και τη σκληρότητα της τρίχας.

Το μεγάλο, ωστόσο, μειονέκτημά της είναι ότι δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν πως γίνεται σωστά το βούρτσισμα των δοντιών και δε χρησιμοποιούν σωστή τεχνική.

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Η σύγχρονη λύση

Αρκετά είναι τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας που έχει κατακτήσει φανατικό κοινό. Η ευκολία στη χρήση είναι το κυρίαρχο αλλά όχι το μόνο.

  • Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι ευκολότερη στη χρήση καθώς δεν απαιτεί μεγάλο αριθμό κινήσεων και τεχνική βουρτσίσματος. Αυτό την κατατάσσει αυτόματα σε καλύτερη επιλογή για μικρές ηλικίες όπως πχ τα νήπια και ηλικιωμένους που έχουν περιορισμένη κινητικότητα.
  • Αποτελεί μια ασφαλή επιλογή ελέγχου πίεσης σε σχέση με τη χειροκίνητη. Αποφεύγονται έτσι τραυματισμοί στα ούλα όπως μπορεί να συμβεί με τις χειροκίνητες.
  • Έρευνες συνηγορούν υπέρ των ηλεκτρικών με τα στοιχεία των μελετών να δείχνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απομάκρυνση της πλάκας σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
  • Είναι πιο θελκτικές για τα παιδιά που βλέπουν το βούρτσισμα σαν μια διαδικασία παιχνιδιού και όχι αγγαρεία.

Το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι το κόστος τους αλλά και το γεγονός ότι χρειάζονται συχνά φόρτιση.

Ποια οδοντόβουρτσα είναι τελικά καλύτερη;

Πρόκειται για καθαρά προσωπική επιλογή. Η αλήθεια είναι πως αν ακολουθηθεί η σωστή τεχνική η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με την ηλεκτρική. Όποια και αν επιλέξετε, ωστόσο, το σημαντικό είναι να μην αμελείτε το βούρτσισμα των δοντιών που καλό είναι να γίνεται δύο φορές την ημέρα μετά τα γεύματα.

Τέλος, όποια οδοντόβουρτσα και αν επιλεχθεί, είτε χειροκίνητη, είτε ηλεκτρική είναι βασικό να γίνεται αντικατάσταση ανά τρίμηνο.