Το καλοκαίρι πλησιάζει και εσύ δεν ξέρεις τι αντηλιακό να επιλέξεις; Σου προσφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις την σωστή και ασφαλή επιλογή.

Επίλεξε ένα αντηλιακό:
1. Ευρέος φάσματος (Broad spectrum).
Υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, η UVB και η UVA. Η UVB οφείλεται για το κάψιμο από τον ήλιο, με κάθε φορά που ξεφλουδίζει το δέρμα σου να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος κατά 50%. Η UVA, διαπερνά το δέρμα σε βάθος και είναι υπεύθυνη για την γήρανση, τις ρυτίδες και την κυτταρική βλάβη, ενώ πλέον πιστεύεται ότι αποτελεί βασικό παράγοντα στην πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα. Για αυτό θα πρέπει να αναζητάς ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, που να σε προστατεύει και από τα δύο είδη ακτινοβολίας και να περιέχει ενεργά συστατικά, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide), που είναι το μόνο που προστατεύει με φυσικό τρόπο από την UVA και την UVB ακτινοβολία.

2. Με δείκτη προστασίας SPF 30+.
Ο SPF είναι το όριο για τη χρονική διάρκεια που μπορείς να παραμείνεις στον ήλιο προτού αρχίσουν οι ακτίνες UVB να καίνε το δέρμα σου. Ένας δείκτης SPF 30+ φιλτράρει το 97% της UVB ακτινοβολίας, ενώ ο SPF 50 φιλτράρει πάνω από 98%. Αυτά βέβαια συμβαίνουν σε επίπεδα εργαστηρίου, καθώς στον πραγματικό κόσμο, με την εφίδρωση και την παρατεταμένη παραμονή κάτω από τον ήλιο, τα ποσοστά αυτά μειώνονται σύντομα και για αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεις το αντηλιακό σου κάθε μιάμιση ώρα ή νωρίτερα, ανάλογα με τις δραστηριότητες που κάνεις.

3. Ανθεκτικό στο νερό (Water Resistant).
Ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την ικανότητα του αντηλιακού να παραμένει αποτελεσματικό μετά από 40 λεπτά έκθεσης στο νερό. Ένα αντηλιακό με αντοχή στο νερό μπορεί να σου προσφέρει και καλύτερη προστασία ακόμα και όταν ιδρώνεις, οπότε ίσως πρόκειται για την σωστή επιλογή αν σκέφτεσαι να παίξεις ρακέτες κάτω από τον ήλιο.
Και μην ξεχνάς, το αντηλιακό θα πρέπει να είναι η τελευταία γραμμή προστασίας σου από τον ήλιο και όχι η πρώτη. Φρόντισε να αποφεύγεις να βρίσκεται στον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, να κάθεσαι κάτω από σκιά και να φοράς καπέλο και ρούχα που καλύπτουν το σώμα σου