Είτε κάνεις απολέπιση κάθε εβδομάδα είτε θες να ξεκινήσεις να κάνεις,  μπορεί να μην γνωρίζεις κάποιες βασικές πληροφορίες για αυτήν. Ήρθε η ώρα να πάρεις απάντηση σε όλα τα ερωτήματά σου.

Η απολέπιση είναι η αποβολή ή αλλιώς το ξεφλούδισμα των νεκρών κυττάρων από το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Συμβαίνει φυσικά στο υγιές δέρμα αλλά, όπως και άλλες διεργασίες, επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε και όταν τα κύτταρα του δέρματος δεν τρέφονται αρκετά για να λειτουργήσουν καλά.
Καθώς λοιπόν τα χρόνια περνούν, είναι απαραίτητο να βοηθήσεις και εσύ λίγο την διαδικασία της απολέπισης. Το νέο, πιο απαλό δέρμα που θα φαίνεται καθαρό, λαμπερό και νεότερο σίγουρα θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι την απολέπιση.

Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην υπερβολή, καθώς μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να απομακρύνεις το μόνο προστατευτικό φράγμα του δέρματός σου. Αν συμβεί αυτό, τότε το δέρμα σου θα εκτεθεί στις τοξίνες του περιβάλλοντος αλλά και τον ήλιο, που προκαλεί την μεγαλύτερη βλάβη. Οπότε, το κλειδί είναι να χρησιμοποιείς προϊόντα που ενθαρρύνουν μία αντικατάσταση των κυττάρων αλλά ταυτόχρονα κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο.

Η αντικατάσταση των κυττάρων σε ένα υγιές δέρμα συμβαίνει, κατά μέσο όρο, ως εξής:
– Στα 20: 14-25 ημέρες
– Στα 30: 30 ημέρες
– Στα 40: 40 ημέρες
Και καθώς μεγαλώνεις επιβραδύνεται με τον ίδιο ρυθμό κατά λίγες ημέρες, με το πέρασμα κάθε δεκαετίας.
Οπότε, αν υποθέσουμε ότι είσαι 30 ετών και κάνεις απολέπιση την πρώτη ημέρα του μήνα, τότε υπάρχει ένα φρέσκο στρώμα δέρματος στην επιφάνεια που δεν θα αντικατασταθεί εντελώς για περίπου 30 ημέρες.
Έτσι, καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος στο να κάνεις πάλι απολέπιση την επόμενη ημέρα ή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Και αν το κάνεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις ζημιά στο νέο σου δέρμα.
Ο μόνος ασφαλής τρόπος να κάνεις απολέπιση στο σπίτι είναι με ένα προϊόν βασισμένο σε ένζυμα. Αυτά δρουν ενεργοποιώντας την διαδικασία της διάσπασης που έχουν τα ίδια τα κύτταρα, στις σωστές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα βλάψεις έτσι τους δεσμούς των κυττάρων που είναι ακόμα υγιή. Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιήσεις κάποιο scrub με κόκκους καθώς μπορεί να γρατζουνίσουν το δέρμα σου.