Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και επισκευή του συνδετικού ιστού, δηλαδή των οστών, των χόνδρων, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος. Είναι επίσης το κλειδί για ένα δυνατό και σε καλή λειτουργία ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά το ανοσοποιητικό σου με δέκα διαφορετικούς τρόπους και ιδού ποιοι είναι αυτοί.
 
#1. Η βιταμίνη C υποστηρίζει την παραγωγή ιντερφερονών
 Οι ιντερφερόνες παράγονται όταν ανιχνεύεται η παρουσία παθογόνων παραγόντων. Διευκολύνουν την ικανότητα των κυττάρων να ξεκινήσουν προστατευτικές κυτταρικές άμυνες.
 
#2. Η βιταμίνη C ενισχύει τη λειτουργία των φαγοκυττάρων
 Τα φαγοκύτταρα είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που περιβάλλει τους παθογόνους οργανισμούς και άλλα επικίνδυνα σωματίδια. Μόλις οι εισβολείς καταληφθούν, υποβάλλονται σε πέψη και εξουδετερώνονται ενζυματικά.
 
#3. Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα λευκά αιμοσφαίρια
 Μερικά από αυτά τα πρωτογενή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν επίπεδα βιταμίνης C έως 80 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονται στο πλάσμα.
 
#4. Η βιταμίνη C υποστηρίζει την κυτταρική ανοσοαπόκριση
 Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι με τους οποίους το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί σε παθογόνο: ανοσία αντισώματος και κυτταρική ανοσία. Η απόκριση που προκαλείται από κύτταρα αναφέρεται στην ενεργοποίηση μακροφάγων, φυσικών κυττάρων φονικών και αντιγονοειδών Τ-λεμφοκυττάρων που προσβάλλουν οτιδήποτε γίνεται αντιληπτό ως ξένος παράγοντας.
 
#5. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου από τα φαγοκύτταρα
Το οξείδιο του αζώτου παράγεται σε τεράστιες ποσότητες σε αυτά τα κύτταρα και είναι ένας από τους παράγοντες που θα σκοτώσουν τα «αιχμάλωτα» παθογόνα.
 
#6. Η βιταμίνη C αναστέλλει την παραγωγή νευραμινιδάσης
 Μερικοί παθογόνοι ιοί και βακτήρια δημιουργούν νευραμινιδάση, ένα ένζυμο που τους εμποδίζει να παγιδευτούν στη βλέννα, μία από τις φυσικές γραμμές της άμυνας του σώματος. Αναστέλλοντας τη νευραμινιδάση, η βιταμίνη C συμβάλλει στη βελτιστοποίηση αυτού του αμυντικού μηχανισμού του σώματος.
 
#7. Η βιταμίνη C υποστηρίζει την παραγωγή και δραστηριότητα των αντισωμάτων
 Η καλή λειτουργία του αντισώματος είναι σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
 
#8. Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη δραστηριότητα των φυσικών κυττάρων δολοφόνων
 Τα φυσικά κύτταρα φονιάς είναι μικρά λεμφοκύτταρα που μπορούν να προσβάλλουν άμεσα κύτταρα, όπως καρκινικά κύτταρα, και να τα σκοτώσουν.
 
#9. Εμποδίζει την ισταμίνη
 Μια λιγότερο γνωστή ιδιότητα της βιταμίνης C είναι ότι εμποδίζει την ισταμίνη. Αυτή η επίδραση της βιταμίνης C είναι σημαντική για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος σε τοπικούς παράγοντες.
 
#10. Η βιταμίνη C μπορεί να κάνει τις βακτηριακές μεμβράνες πιο διαπερατές σε ορισμένα αντιβιοτικά
 Η βιταμίνη C είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της υγιούς ανοσολογικής λειτουργίας.
 
Το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών! Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος.