Μήπως τελευταία νιώθεις λιγάκι ή και πολύ πρησμένη; Δεν πηγαίνεις τόσο συχνά στην τουαλέτα και νιώθεις μία ενόχληση χαμηλά; Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι να το παραδεχτείς. Οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά από δυσκοιλιότητα από τους άνδρες και αυτό οφείλεται ίσως στις ορμόνες.

Δυσκοιλιότητα: Η εξήγηση.

Αν έχεις δυσκοιλιότητα, αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει αρκετό νερό στα κόπρανά σου, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται όταν δεν πίνεις αρκετά υγρά. Μπορείς να πεις ότι έχεις δυσκοιλιότητα όταν έχεις λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα και τα κόπρανά σου είναι σκληρά, στεγνά και μικρά, ενώ δυσκολεύεσαι όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ρουτίνα και κάποιοι μπορεί να πηγαίνουν στην τουαλέτα φυσιολογικά μερικές φορές μέσα στην ημέρα ενώ άλλοι, μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να λάβεις κάποια μέτρα αν δεν παρατηρήσεις ότι πηγαίνεις στο μπάνιο λιγότερο συχνά από αυτό που είναι το συνηθισμένο για εσένα.

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Ένας τρόπος να κάνεις τα πράγματα να κινηθούν πιο σύντομα είναι να προσθέσεις αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σου. Έτσι, θα κάνεις τα κόπρανά σου πιο μαλακά και θα κινηθούν πιο εύκολα στο έντερο. Αύξησε σταδιακά τις φυτικές ίνες που λαμβάνεις, μέχρι να καταναλώνεις τουλάχιστον 20-35γρ.την ημέρα.
Καλές πηγές φυτικών ινών είναι:
  • Τα δημητριακά ολικής άλεσης σε μπάρες, ψωμί και καστανό ρύζι.
  • Τα λαχανικά όπως τα καρότα, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
  • Τα φρέσκα φρούτα ή τα αποξηραμένα, όπως οι σταφίδες, το βερίκοκο και τα δαμάσκηνα.
Είναι σημαντικό, όταν έχεις δυσκοιλιότητα, να περιορίζεις την κατανάλωση των τροφών που περιέχουν πολλά λιπαρά και λίγες φυτικές ίνες, όπως το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Και μην ξεχνάς να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό που είναι πολύ σημαντικό για να προλάβεις την δυσκοιλιότητα. Όπως επίσης και την τακτική γυμναστική, που βοηθά στην κίνηση του εντέρου.
Αν και με τη διατροφή δεν δεις αλλαγή, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου που μπορεί να σου προτείνει κάποιο φάρμακο για να επισπεύσει λίγο τα πράγματα. Μπορεί, όμως, και κάποια φάρμακα που λαμβάνεις ήδη να προκαλούν το πρόβλημα, όπως ο σίδηρος. Για αυτό είναι σημαντικό πρώτα να ανιχνεύσεις την αιτία και μετά να λάβεις κάποιο καθαρτικό, για να μην επηρεάσεις την ικανότητα του παχέος εντέρου να κάνει τη δουλειά από μόνο του.